Nuoret

25.01.2025


Psykofyysinen fysioterapia nuorille

Nuoruus on elämänvaihe, jossa keho ja mieli käyvät läpi suuria muutoksia. Tämä voi tuoda mukanaan monenlaisia haasteita, kuten stressiä, ahdistusta, jaksamattomuutta tai kehonkuvaan liittyvää ongelmaa. Psykofyysinen fysioterapia tarjoaa tukea nuorille, jotka kamppailevat esimerkiksi pitkittyneiden kehollisten oireiden, kivun, jännittämisen, ahdistuneisuuden, sosiaalisten tilanteiden pelon tai muiden elämää kuormittavien haasteiden kanssa. Psykofyysisen fysioterapia tukee nuorta muuttuvan kehon ja voimakkaiden tunteiden äärellä tukien itseymmärryksen lisääntymistä.


Mitä psykofyysinen fysioterapia on nuorten kanssa?

Psykofyysinen fysioterapia auttaa nuorta yhdistämään oman kehon ja mielen toimintaa toisiinsa. Nuoren oireita tai haasteita tarkastellaan kokonaisvaltaisesti – ei vain fyysisenä ilmiönä, vaan osana koko arjen kokonaisuutta. Tavoitteena on auttaa nuorta löytämään keinoja tunnistaa oman kehon tuntemusten, koettujen tunteiden ja arjen tilanteiden välistä yhteyttä. Konkreettisesti voidaan harjoitella keinoja, joita voi esimerkiksi hyödyntää jännittävissä, ahdistavissa tai muissa haastavissa tilanteissa. Psykofyysinen fysioterapia voi tukea sopivan levon ja rasituksen välistä tasapainon löytymistä sekä keskittymistä ja tarkkaavuutta esimerkiksi opiskelua ajatellen. Myös kyky rauhoittua ja rentoutua on tärkeää sekä irrottautuminen ja vaihtoehdot sosiaaliselle medialle. Nuoret ovat usein sanoittaneet tärkeänä kokemuksen siitä, että he ovat oppineet tuntemaan itseään eli heidän identiteettinsä vahvistuu.


Yksilöllinen ja nuorelle sopiva lähestymistapa

Jokainen nuori on omanlaisena, ja siksi myös työskentely etenee sen mukaisesti. Ensimmäinen käynti on usein tutustumista ja tilanteen kartoittamista yhdessä nuoren ja tarvittaessa huoltajien kanssa. Ensikäynnin lopuksi tutustumaan yhdessä myös kokemuksellisesti jonkinlaisen harjoitteen kautta siihen, mitä psykofyysinen fysioterapia voi olla ja pohditaan yhdessä, mitä nuoren kohdalla jatko olisi. Ensikäynnillä kokemuksellinen harjoittelu aloitetaan yleensä istuen.

Nuoren kanssa työskennellään yleensä kahden kesken, mutta vanhempia voidaan tarvittaessa ottaa mukaan käynnillä ja pitää yhteyttä, jotta nuori saa tukea arjen muutoksiin. Työskentely tapahtuu nuoren omilla ehdoilla ja hänen turvallisuuden tunteensa huomioiden. Tavoitteena on lisätä nuoren ymmärrystä itsestään, vahvistaa kehotietoisuutta ja löytää keinoja, jotka toimivat juuri hänen arjessaan.


Miten psykofyysinen fysioterapia voi auttaa?

Psykofyysinen fysioterapia tarjoaa tukea monenlaisiin haasteisiin, kuten:

  • Ahdistuneisuus ja masennus – Keinoja rauhoittaa hermostoa ja helpottaa vaikeisiin tunteisiin liittyviä kehollisia kokemuksia ja tuntemuksia.

  • Kehonkuva ja syömishäiriöt – Kehotietoisuuden vahvistaminen ja neutraalin suhteen rakentaminen omaan kehoon.

  • Stressi ja jaksamattomuus – Arjen hallinnan tukeminen ja stressinhallintakeinojen löytäminen.

  • Pitkittyneet oireet ja kipu – Kivun ymmärtäminen, rauhoittaminen ja kehon toimintakyvyn vahvistaminen.

  • Migreeni ja päänsärky – Rentoutustekniikat ja kehon jännityksen purkaminen. Ymmärryksen lisääminen siitä, miten eri asiat vaikuttavat migreeniin ja päänsärkyyn sekä näihin vaikuttamisen keinot. Mahdollisuus yhdistää tarvittaessa myös manuaalista hoitoa tai akupunktioita käynteihin.

  • Jännittäminen ja sosiaalinen ahdistuneisuus – Itseymmärryksen ja itsevarmuuden vahvistuminen – miksi minä jännitän ja miten minä voisin vahvistaa luottamusta siihen, että selviä. Keholliset keinot ahdistuneisuuden ja jännittämisen äärellä.

  • Uneen liittyvät haasteet – Hermoston rauhoittaminen ja unta tukevat rutiinit.

  • Levottomuus ja keskittymisen vaikeus – Kehollisten keinojen hyödyntäminen tarkkaavuuden ja keskittymisen tukemisessa.


Kohti tasapainoisempaa arkea

Psykofyysinen fysioterapia auttaa nuorta arjen haasteissa ja vahvistaa itsesäätelykeinoja. Kehollinen työskentely lisää kehotietoisuutta, tuo arkeen toimivia selviytymiskeinoja ja auttaa ymmärtämään sekä rauhoittamaan kehollisia reaktioita. Psykofyysinen fysioterapia mahdollistaa myös ilon, luovuuden ja heittäytymisen mahdollisuudet osana arkea.


Avainsanat: 

Ahdistuneisuus, masennus, kehonkuva, syömishäiriö, stressi, jaksamattomuus, pitkittyneet keholliset oireet, pitkittynyt kipu, migreeni ja päänsärky, jännittäminen, sosiaalinen ahdistuneisuus, paniikkioireet, uneen liittyvät haasteet, levottomuus, keskittymisen vaikeus, tarkkaavuuden haasteet