Vireystilan säätely osana arkea

14.03.2025

Vireys on psyykkinen ja fyysinen toimintavalmiutemme

Vireystilan kuuluu vaihdella vuorokauden mukaan ja siihen vaikuttavat väsymyksen taso, tunnetila, motivaatio, tekemisen ja olemisen muoto sekä sosiaalinen tilanne. Jokaisen arkeen kuuluu erilaisia tilanteita, joissa vireystila vaihtelee. Aamuisin vireystila on usein matalaa, työpäivän kiireissä korkea ja illalla tavoitellaan rauhoittumista. Vireystilan säätely on tärkeä taito, joka auttaa meitä kohtaamaan arjen haasteet ja palautumaan kuormituksesta. Se on osa hyvinvointia ja itsesäätelykykyä, joka vaikuttaa jaksamiseen, keskittymiseen ja mielialaan.

Mitä vireystilan säätely tarkoittaa?

Vireystilan säätely lähtee liikkeelle ensisijaisesti siitä, että ylipäätään tunnistamme oman kehomme ja mielemme tilassa tapahtuvia muutoksia vireystilan vaihteluiden aikana. Voimme havainnoida, miltä yli- ja alivireys tuntuvat kehossamme ja miten ne vaikuttaa mieleemme. Kun tunnistan muutoksia, voin havainnoida ja kokeilla, miten minun on mahdollista laskea tai nostaa vireystilaa. Optimaalinen vireystila, "sietoikkuna", voidaan nähdä olotilana, jota kohti haluamme säädellä itseämme. Ajattelen säätelyä enemmänkin houkutteluna, koska käskemällä tai suorittamalla vireystila ei vaihdu. Usein optimaalinen vireystila on tila, jossa koemme olomme rauhalliseksi, kykenemme keskittymään ja reaktiivisuus vähenee. Kehomme tuntuu aktiiviselta ja vastaanottavalta, olemme "omissa nahoissamme".

Vireystilan säätelyn merkitys arjessa

Arjen kannalta vireystilan tunnistaminen tukee hyvinvointia, jaksamista ja palautumista. Stressipiikit, vahvat emotionaaliset reaktiot ja yllättävät tilanteet on helpompi "kestää", kun tunnistamme muutoksia itsessämme ja voimme houkutella itseämme jälleen kohti "tasapainon tilaa". Arjen vireystilan säätelyn voisi ajatella tukevan sitä, että stressireaktioit eivät pitkity, voimme keskittyä, päivärutiinit tukevat palauttavaa yöunta ja koemme olomme energiseksi arjessa.

Keholliset keinot vireystilan säätelyyn

Vireystilan säätelyn kannalta keholliset keinot korostuvat, koska keho ja mieli ovat yhteydessä toisiinsa. Kun kehossa tapahtuu muutoksia, mieli rauhoittuu sekä toisinpäin. Kehon ja mielen muutokset vaikuttavat hermostolliseen tilaan sekä sitä kautta vireystilaan.

Keholliset keinot vireystilaan ovat yksilöllisesti toimivia. Se mikä sopii minulle, ei välttämättä sovi sinulle. Lisäksi se, luenko asian jostain vai saanko kokemuksen sen vaikutuksesta kehollisesti, vaikuttavat siihen, miten koen sen vaikuttavuuden ja löydän sen paikan osana arkea. Sama asia voi olla myös sekä ylivireyttä laskevaa ja alivireyttä nostavaa.

Valmiita listoja lukiessa, houkuttelen sinua kokeilemaan asioita yksilöllisesti. Jos se tuntuu yksin hankalalta, niin yhdessä ammattilaisen kanssa pääsee alkuun. Ammattilaista houkuttelen itse tutustumaan ja kokeilemaan ensin itse "keinoja" ennen niiden jakamista eteenpäin

Vireystilan säätely on yksilöllistä

Jokaisella meistä on erilainen herkkyys ja tarve vireystilan säätelyyn. Tärkeintä on oppia tunnistamaan omat vireystilan vaihtelut ja löytää juuri itselle sopivat keinot tasapainottaa oloa.

Vireystilan säätely ei ole vain ongelmien korjaamista, vaan sen avulla voi myös lisätä arjen hyvinvointia. Kun vireystilaa on mahdollista tunnistaa ja sen säätelyä tukea, on helmpompaa pysytellä oman sietoikkunan sisällä ja tukea omaa palautumista.


Miten sinä tunnistat omaa vireystilaasi?

Millaiset asiat tukevat sinun vireystilan säätelyä?