Psykofyysinen fysioterapia
Mitä psykofyysinen fysioterapia on?
Psykofyysinen fysioterapia on fysioterapian erikoisala. Psykofyysisen viitekehyksen keskiössä ovat kehollisuus ja kehollinen työskentely. Psykofyysisessä fysioterapiassa toimintakyvyn haasteita tarkastellaan kokonaisvaltaisesti kehollisuuden kautta, jotta asiakkaan olisi mahdollista oppia tunnistamaan oman kehonsa toimintaa ja oppia keinoja keholliseen itsesäätelyyn.
Psykofyysinen fysioterapia pohjautuu kokemukselliseen oppimiseen, mikä mahdollistaa oman kehon tuntemusten, reaktio- ja toimintamallien tunnistamisen sekä uusien tarkoituksenmukaisempien toimintamallien omaksumisen. Psykofyysisessä fysioterapiassa työskentely on luonteeltaan prosessimaista, ei yksittäisiä harjoitteita. Kokemuksellinen oppiminen kehollisuuden äärellä on mielestäni väylä oman kehomieliyhteyden havainnointiin. Pelkkien "harjoitusten" sijaan toiveenani on herätellä arjen kehotietoisuutta.
Kenelle se sopii?
Psykofyysinen fysioterapia sopii sinulle, jos haluat oppia havainnoimaan ja ymmärtämään oman kehosi toiminta- ja reaktiomalleja sekä tutkia ja löytää sinulle sopivia itsesäätelykeinoja.
Tulosyynä voivat olla esimerkiksi ahdistuneisuus, masennus, syömishäiriö, kehonkuvan haasteet, paniikki- ja stressioireet, pitkittynyt kiputila, toiminnallinen neurologinen häiriö tai PTSD:n liittyvät traumaperäiset keholliset oireet.
Voit saada apua esimerkiksi kivun hallintaan, vireystilan säätelyyn, keholliseen vakauttamiseen, palautumisen edistämiseen, unen haasteisiin, jännittyneisyyden säätelyyn, kehonkuvan kanssa työskentelyyn, tarkkaavaisuuden ja keskittymisen haasteisiin sekä oivalluksia ahdistuneisuuden lievittämiseen.
Psykofyysinen fysioterapia auttaa asiakkaita myös ennaltaehkäisemään toimintakyvyn haasteita ennen pitkittyneiden tilojen kehittymistä, toimii ammattilaisen väylänä kehomieliyhteyden ääreen sekä vanhemmuuden tukena.
Mitä siellä tehdään?
Käytän työssäni psykofyysisen viitekehyksen liike-, hengitys-, jännittyneisyyden säätely- ja kehotietoisuusharjoitteita yhdistäen niitä aktiivisiin ja toiminnallisiin terapeuttisiin liikeharjoitteisiin. Lisäksi aistisäätelyn teemat kulkevat mukana työskentelyssä. Osana psykofyysistä fysioterapiaa voidaan käyttää kosketusta, erilaisia manuaalisia käsittelyitä ja akupunktiota.
Neuropsykiatrisen valmentajan koulutus on syventänyt osaamistani erityisesti tarkkaavaisuuden ja aktiivisuuden häiriöiden osalta tukemaan näihin liittyviä haasteita arjessa. Erityisosaamiseni nepsy-asioissa on erityisesti kehollisuus ja keholliset keinot.
Psykofyysinen fysioterapia etävastaanottona
Psykofyysistä fysioterapiaa on mahdollista toteuttaa myös etävastaanottona. Etävastaanotto voi olla sopiva vaihtoehto, jos haluat toimia omassa ympäristössäsi, sinun on haastavaa poistua kotoa tai tunnistat haasteita ärsykkeiden sietämisen, jaksamisen ja voimavarojen suhteen.
Etävastaanotolla kokemuksellinen oppiminen mahdollistuu kehollisen ja sanallisen ohjauksen avulla, jossa työskentelyyn voidaan yhdistää liikkeen, hengityksen ja aistisäätelyn elementtejä. Etävastaanotolla fysioterapeutin kosketus osana kehollista harjoittelua ei ole mahdollista, mutta ammattitaitoinen ohjaus mahdollistaa muiden elementtien hyödyntämisen. Sen ehdoton etu on, että asiakas on omassa ympäristössään ja kokemukset ovat luonnollisempaa yhdistää osaksi arkea.
Psykofyysisen fysioterapian etävastaanotolla työskentely voi tuoda toivotun tauon päivään vireystilan säätelyn tueksi tai tukea akuutin voimakkaan kehollisen stressireaktion äärellä. Hyviä kokemuksia esimerkiksi voimakkaan väsymyksen, pitkittyneiden kehollisten oireiden tai pitkäkestoisen koronan kohdalla, kun vastaanotolle saapuminen on alkuun liiallinen rasitustekijä. Toiveena voi olla, että toimintakyvyn edistyessä ja rasitussietoikkunan kasvaessa, fysioterapiaa jatketaan myöhemmin vastaanotolla. Myös sosiaalisiin tilanteisiin liittyvä ahdistuneisuus tai muut pelkotilat voivat olla sellaisia, joissa alkuun itsensä rauhoittamisen ja vireystilan säätelyn harjoituksista on hyvä aloittaa etävastaanotolla.
Psykofyysinen fysioterapia etävastaanottona voi olla yksittäinen tapaaminen kuormittavassa tilanteessa, jossa tarvitsee apua kohti kehollista rauhoittumista tai pidempi kestoista yhdessä työskentelyä.
Psykofyysisen fysioterapian etävastaanottoa varten tarvitset jonkin välineen, jolla osallistua käynnille (puhelin, tabletti tai tietokone) sekä rauhallisen tilan ympärille. Mahdollisuuksien mukaan voit varata käyttöösi kuulokkeet sekä asettua niin, että voit tarpeen mukaan istua, olla lattialla tai työskennellä seisten. Mahdollisiin tietoteknisiin haasteisiin etsitään yhdessä ratkaisut.
Psykofyysinen fysioterapia etänä mahdollistaa oman kehomieliyhteyden tutkimisen yhdessä toisen kanssa paikasta riippumatta. Kehollinen työskentely on mahdollista myös ruudun kautta, kun hyväksyy sen inhimilliset rajat.
Kuinka pitkiä hoitojaksot ovat?
Asiakkaan tilanteen mukaan arvioidaan yhdessä käyntien määrää ja niiden tiheyttä. Jo muutaman käynnin avulla asiakkaat ovat saaneet keinoja oman kehon tuntemusten ja reaktiomallien tunnistamiseen sekä päässeet alkuun kehollisten itsesäätelykeinojen harjoittelussa.
Pidemmän hoitosuhteen etuna on kokemus siitä, että uusia keinoja ja toimintamalleja voidaan harjoitella rauhassa. Uusien taitojen ja kykyjen omaksuminen ottaa aikansa ja on tärkeää saada ne juurtumaan mielekkäästi ja voimavarojen mukaan omaan arkeen. Itselleen on hyvä antaa aikaa - myös pysähtymisessä psykofyysisen fysioterapian äärelle.
Usein asiakas on hyötynyt siitä, että alussa tavataan tiiviimmin ja sen jälkeen harvennetaan tapaamisten tiheyttä. Näin pysähtyminen oman kehon äärelle tapahtuu ilman kiirettä, havaintojen tekemiselle tulee tilaa ja muutoksien tekemiselle annetaan aikaa.
Miten minä voin saada psykofyysistä fysioterapiaa?
Psykofyysiseen fysioterapiaan voi tulla omakustanteisesti, eikä siihen tarvita lääkärin lähetettä. Osa vakuutuksista kattaa lääkärin suosituksesta tai lähetteellä fysioterapian. Teen yhteistyötä erilaisten palveluseteli- ja maksusitoumustahojen kanssa. Autan mielelläni, jos kysyttävää näihin liittyen herää.
Valitettavasti en ole tällä hetkellä Kelan vaativan lääkinnällisen kuntoutuksen palveluntuottaja.
Mistä voin varata ajan?
Otan vastaan asiakkaita Helsingissä Saraste Klinikalla Helsingin keskustassa Annankadulla. Työskentelen vastaanotolla ja etäyhteydellä. Linkki ajanvaraukseen.
Vaihtoehtoisesti voit lähettää yhteydenottopyynnön yhteystietoja kohdasta tai laittaa minulle sähköpostia.
Tammi- ja helmikuun 2025 aikoja kannattaa kysyä myös suoraan minulta sähköpostilla.
Haluatko kysyä lisää?
Ole yhteydessä ja kysy yksilöllistä neuvoa tarvittaessa. Voit soittaa, laittaa viestiä tai sähköpostia. Jätä tarvittaessa soittopyyntö.
Marjaana Pirneskoski
marjaana@fysioterapeuttimarjaana.fi
+358 44 493 8093